Povratak

Royal Canin Sensitivity Control | Razlikovanje intolerancije i alergije na hranu | Eliminacijska dijeta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Sanela Mustafagic


Odgovara:
Sanela Mustafagić, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Zanima me koliko je pakranje hrane za pse Royal Canin Sensitivity Control, u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku s piletinom i patkom, te koja je cijena? Te da li tu hranu smiju jesti štenci od 8 mjeseci starosti?Hvala unaprijed. L.p. Tajana

O: Aktualnu ponudu i cijene pojedinih pakiranja dehidrirane hrane Royal Canin VD Dog Sensitivity Control i konzervi Royal Canin VD Dog Sensitivity Control Piletina ili Patka koje su kao medicinski program namijenjene prehrani kod nepovoljnih reakcija na hranu, možete pogledati na stranicama naše internetske trgovine pod kategorijom veterinarskih dijeta.

Sensitivity Control se preporučuje kod sumje na intolerancije na hranu. Dehidrat sadržava proteina patke i hidrolizirane proteine piletine. Hidrolizirani proteini su pojednostavljeno rečeno razbijeni na fragmente koji ne mogu izazvati alergijsku reakciju. Patka je inače dosta rijetko zastupljena u hrani pa je prema tome i vrlo rijetko alergen, zato je čest izvor proteina u medicinskim hranama koje se daju kod problema s kožom npr. isto tako i u Hill'sovom d/d-u (patka ili losos).

Važno je razlikovati intoleranciju na hranu (koja nije imunološka reakcija organizma i koja se u životinja manifestira ponajviše probavnim smetnjama), od alergije (koja izaziva klasični imunološki odgovor, koji se u pasa i mačaka manifestira kroz probleme sa kožom kao što su češanje, crvenilo, gubitak dlake i sl.)

Niste naveli o kojoj se pasmini ili tipu pasmine radi kod Vašeg šteneta starog 8 mjeseci, tj. kolika će biti njegova težina u odrasloj dobi. Činjenica je da male pasmine već u toj dobi završe svoj rast i razvoj, srednje pasmine su pri kraju, velike i gigantske pasmine nikako, a to Vam navodim jer o tome ovisi kolike su njegove potrebe za energijom. Hrana za štence je energetski jača, a ova hrana u dehidriranom obliku ima samo 21% proteina, konzerve još daleko manje. Komercijalne hrane imaju npr. program hrane za štence malih pasmina do 10 mj. (Royal Canin), a svi drugi  do 12 mjeseci starosti. Hill's ima program i za velike pasmine do 12 mjeseci starosti. Za velike i gigantske pasmine postoji program od 3 mjeseca  do 2 godine starosti pod nazivom Junior hrana za velike pasmine (npr. Brit Care), Royal Canin do 15. mjeseca starosti uz poseban program za gigantske pasmine, po fazama rasta. Štene, mladi pas, osim što energiju utroši na rast i razvoj (najvećim dijelom), troši je i na svoju pojačanu fizičku aktivnost.

Svakako savjetujem da se konzultirate sa svojim veterinarom prije prelaska na medicinski program prehrane. Ne znam koja je pozadinska problematika u pitanju kod Vašeg ljubimca, naime postaviti sumnju na alergiju na hranu treba tek ako se isključe drugi alergijski dermatitisi (buhe i atopija – postoji pasminska predispozicija). Za nju nema pravila, može se javiti sa 6 mjeseci ili sa 12 godina starosti.

Ova hrana je prvenstveno namijenjena kod intolerancije, iako može polučiti i dobar rezultat kod alergije na hranu. Možda, s obzirom da se radi o tako mladom psu, da ipak pokušate sa kvalitetnom komercijalnom hranom koja ima izvor proteina koji pas dosad nije jeo, na koji nije mogao biti senzibiliziran. I onda tu hranu davati 2-3 mjeseca pa ponovno početi uvoditi staru hranu, da bi se izazvao imunološki odgovor organizma; ukoliko se radi o alergiji, a to je tzv. eliminacijska dijeta.

Eliminacijskom dijeta se provodi tako da se daje hrana sa jednim izvorom proteina i jednim izvorom ugljikohidrata. Ili jednostavno ostati pri toj hrani ako ona psu odgovara. Poboljšanje može nastupiti već za tri tjedna ili tek npr. nakon 3 mjeseca. U ovoj kategoriji je pak veći izbor kod hrane za odrasle pse nego štence, npr. Brit Care Sensitive (divljač) ili Brit Care Rabbit, bez obzira na to što piše da je namijenjena za gubitak tjelesne mase, ta hrana ima niži postotak masti, ali zadovoljavajući postotakl proteina. Za štene bi dolazile u obzir i hrane primjerice na bazi lososa, npr. Brit Care ili Carnilove od Lososa i puretine.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr